«

Jan
23

OV-Chipkaart siteupdate is brak

Net als meer dan de helft van Nederland, ben ik van mening dat de OV Chipkaart een absolute achteruitgang is voor iedereen.

Voor ik de site doorzaag, even een samenvatting over de kaart zelf:

  • Mensen hoeven de chauffeur nu helemaal niet meer te spreken, dus een chauffeur kan rekenen op minder interessante gesprekken (of humeurige mensen, afhankelijk van het tijdstip).
  • Je moet betalen per kilometer, maar het tarief is niet transparant en de prijsstructuur is niet duidelijk voor de reiziger. Op zich wel mooi dat je voor de hele route moet betalen als je van A naar B gaat via C en D….
  • Het feit dat men zegt dat chauffeurs nu geen cash meer bij zich hoeven hebben is natuurlijk een zwak excuus, aangezien er nog steeds eenmalige OV Chipkaarten verkocht gaan worden, dus de chauffeur nog steeds moet kunnen wisselen (denk hierbij aan het streekvervoer).
  • Last, but not least, het is gewoonweg duurder dan de strippenkaart op sommige trajecten.

Maar goed, de siteupdate ging het om. Met veel geweld is er aangekondigd dat er nu nog meer mogelijk is met de site van de OV Chipkaart.

Alleen jammer dat ze een paar ‘kleine’ foutjes gemaakt hebben met de reisinformatie:

  1. Overal in de documentatie en in de voorbeelden (en in de exports) wordt netjes de check-in tijd genoemd. Alleen dit is nergens ingevuld. Zelfs niet in de voorbeelddocumentatie. Dus de PDF en CSV export zijn netjes, maar incompleet.
  2. Een mooie bug in de PDF en CSV export, als je in 2010 en in 2011 gereisd hebt met de kaart, doe eens een selectie van een periode in 2010 tot en met een stuk in 2011. Vervolgens krijg je netjes alles te zien; tot je klikt op de PDF of CSV export. Dan krijg je maar 1 van de 2 jaren te zien…. Toch wel moeilijk, zo’n jaarovergang, of niet soms?

Wat ik verder nogal onhandig vind, is dat er geen mogelijkheid is om je reisgedrag te analyseren (is een abonnement goedkoper op mijn route?) of te plotten. Alle mooie en/of leuke dingen zijn weer niet mogelijk.

Maar goed, we hebben natuurlijk als Nederland nog miljoenen euro’s over voor een kleine update aan de site. Aangezien mijn strippenkaarten nu definitief op zijn, ga ik binnenkort maar weer eens kijken of het nu al goedkoper is om met de auto overal naartoe te gaan. Misschien minder fijn omdat je niet meer even een mailtje kan maken tijdens het reizen, maar goed, wel veel fijner zitten natuurlijk ;-) .

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>