«

»

Nov
29

De eerste paar dagen: Archos Internet Tablet 70

Naast mijn nieuwe HTC Desire Z, was ik eigenlijk ook wel toe aan een betere plaats waar ik bijvoorbeeld aantekeningen kan maken als ik bij een klant ben. Mijn grootste probleem is namelijk dat ik aantekeningen maak, maar vervolgens geen zin heb om alles nog een keer in Evernote te zetten. Dus heb ik liever een systeem waarmee dat soort dingen al kunnen.

Daarnaast ben ik het gezeul met een laptop een beetje zat als ik in het datacenter ben. Een tablet met Android kan ook via SSH even verbinding maken om te zien of iets werkt, of niet.

De eerste dingen die opvielen hierbij waren eigenlijk:

 • Batterij was behoorlijk vol
 • Android 2.1 in plaats van de beloofde Android 2.2
 • Geen Android Market
 • De standaard apps die erop staan, zijn redelijk nutteloos
 • Een dode pixel die omgeven is door een kleine circel van andere pixels die vreemd doen (net iets andere helderheid)
 • De wifi initialisatie is traag, nadat het tablet uit standby komt duurt het zeker een seconde of 15 tot 25 voor je het internet weer op kan

Dus het eerste wat ik gedaan heb, is Google Apps 4 Archos erop zetten. Vervolgens ook de Last.fm client die ik gevonden had, waarbij de landenlimitatie niet aanwezig is.

Wat wel jammer is, is dat het geluid nogal slecht is bij Skype gesprekken. Aangezien ik eigenlijk hoopte dit als een soort van Skype beeldtelefoon te kunnen gebruiken. Tenminste, het probleem zit in het geluid voor de andere kant. Uitgebreid heb ik dit nog niet getest, maar het is onhandiger dan ik verwacht had.

Wat verder erg jammer was, is dat het erop lijkt dat de batterij niet te vervangen is. Maar er zijn ook genoeg positieve punten!

Dit zal ik dan ook in de rest van het verhaal even verder toelichten.

De synchronisatie tussen alles met een Google account is echt ongelofelijk snel. Video afspelen via wifi gaat prima, dan nog wel xvid (met een srt erbij), maar zonder verdere codec installaties. Het is dus op zich wel duidelijk te merken dat Archos geprobeerd heeft om zeker het apparaat ook goed weg te zetten als mediaspeler.

Dankzij de niet al te ‘privacy gevoelige‘ methode van Google om ook wifi accesspoints te indexeren, is de locatiebepaling zelfs in het tablet (zonder GPS) aanwezig, en nog redelijk nauwkeurig ook. Het is in ieder geval behoorlijk wat beter dan locatiebepaling op basis van de mobiele telefoonantenne waarop je bent aangemeld. Dus de locatie van het tablet kan netjes doorgegeven worden.

Het typen gaat redelijk goed, al is een tablet wel behoorlijk wat kleiner dan ik normaal gewend was, maar ik verwacht dat dit op zich vrij goed gaat na wat meer ervaring. Daarbij moet ik opmerken dat het virtuele toetsenbord fijner werkt dan het virtuele toetsenbord van de HTC Desire Z, plaatsing van toetsen is logischer. Al ben ik nog niet met SSH bezig geweest op het tablet.

Inmiddels heb ik een behoorlijke lading applicaties neergezet om goed te kunnen werken hiermee, want dit was toch de bedoeling in eerste instantie.

Vanuit Market komt de volgende lijst met applicaties die relevant zijn voor het werk:

 • KeePassDroid – Een client voor Keepass, spijtig genoeg lijkt mijn database te groot te zijn om te openen
 • Tweetdeck – Twitter client
 • Dolphin Browser HD – Een browser die beter is dan de standaard browser. (Opera lijkt het enkel te doen in landscape mode)
 • Connectbot – SSH client
 • Dropbox – Zie www.dropbox.com
 • Advanced Task Killer – Android 2.1 laat standaard alles aan staan, dus alles is traag
 • MSN Talk – MSN client
 • AndroIRC – IRC client
 • Nagroid  – Nagios frontend interface
 • RealCalc Scientific Calculator – Een echte rekenmachine
 • Evernote – Notities in ‘the cloud’
 • Yammer – Een soort ‘prive twitter’ voor bedrijven
 • Skype – De VoIP client

De batterijduur van het tablet is genoeg om de dag mee door te komen, tenzij je er de hele dag mee bezig bent. Dus dat is nog een ontwikkelpuntje.

Als het goed is, krijg ik binnenkort nog een Internet Tablet 101 binnen, al zal dat nog tot midden / eind december gaan duren. Tenzij ik de eerdere pre-order daarvan annuleer. Persoonlijk vind ik het ontbreken van Android 2.2 een enorm nadeel. Dus misschien is het een goed idee om de pre-order te annuleren en maar even met de Internet Tablet 70 bezig te blijven.

Het scherm voelt groot genoeg aan voor notities bij klanten. Al is het jammer dat de KickStand (gepresenteerd als geniale nieuwe feature, maar in werkelijkheid een dom stukje plastic) geen grotere hoek aankan, want het zou fijner typen als het net wat minder schuin zou zijn.

Dus tot nu toe een 7- wat mij betreft…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>